Τι είναι:

Τα 'βραχιολάκια της βοήθειας Call Mom' είναι βραχιολάκια σιλικόνης σε ειδικά μεγέθη για παιδιά και έχουν σκοπό την προστασία του παιδιού σε μια έκτακτη ανάγκη . Θα τα βρείτε σε 2 μεγέθη (sizing guide) και πολλά χαρούμενα παιδικά χρώματα.

Πως λειτουργεί:

Πριν από κάθε βόλτα/έξοδο/εξόρμηση, κλπ, φοράτε στο παιδί το δικό του προσωπικό βραχιολάκι Call Mom με το τηλέφωνο σας. Εξηγείτε στο παιδί ότι εάν σας χάσει για λίγο, θα πρέπει να θυμάται μερικούς μικρούς κανόνες ασφαλείας.

Να σταματήσει να κινείται μόλις συνειδητοποιήσει ότι έχει χαθεί. Θα το ψάχνετε στο τελευταίο σημείο που είσαστε μαζί και αν εκείνο κινείται θα είναι πιο δύσκολο να βρει ο ένας τον άλλο.

Να έχει το νου του για να ακούσει κάποια ανακοίνωση που θα φωνάζουν το όνομα του σε περίπτωση που υπάρχει μεγάφωνο ανακοινώσεων και ότι εσείς θα βρίσκεστε στο σημείο ανακοινώσεων για να το αναζητήσετε.

Να παραμείνει ήρεμο, να κοιτάξει γύρω του και να προσπαθήσει να σας εντοπίσει. Εάν δεν σας βρει να ζητήσει βοήθεια από κάποιον άλλο ενήλικα εμπιστοσύνης, όπως μια μητέρα με παιδιά, έναν αστυνομικό, έναν υπάλληλο security ή έναν υπάλληλο ταμείου καταστήματος. Να του εξηγήσει ότι απομακρύνθηκε από εσάς και να ζητήσει να σας καλέσουν στο νούμερο τηλεφώνου που είναι χαραγμένο διακριτικά επάνω στο βραχιολάκι του.

Στα μικρότερα παιδιά μπορείτε απλά να τους μάθετε ότι σε περίπτωση που χαθούν από εσάς και τους βρει κάποιος ενήλικας που θα προσφερθεί να τους βοηθήσει, να δείξουν το χεράκι με το βραχιολάκι τους και φυσικά ότι σε καμία περίπτωση δεν μπαίνουμε σε ξένο αυτοκίνητο!

 

Ευχόμαστε να μη σας συμβεί ποτέ και το βραχιολάκι Call Mom να φορεθεί σαν ένα όμορφο αξεσουάρ το οποίο θα δίνει σε εσάς και το παιδί σας την αίσθηση της ασφάλειας.

Δημιουργείστε τα δικά σας personalized βραχιολάκια Call Mom, ώστε το παιδί σας φορώντας ένα όμορφο αξεσουάρ, θα έχει το τηλέφωνο σας μαζί του σε κάθε έκτακτη ανάγκη.

Ένα έξυπνο αξεσουάρ ώστε αν “χτύπα ξύλο” χαθεί το παιδί, να έχει περισσότερες πιθανότητες να βρεθεί άμεσα και γρήγορα.

Callmom 

Βρες το εδώ

 

Μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω μια ιστορία απομάκρυνσης παιδιού από τους γονείς του με αίσιο ευτυχώς τέλος.

Πηγή: Το Χαμόγελο του παιδιού

 

«Καλημέρα… βρήκα ένα παιδί»!

 

 «Καλημέρα, δεν ξέρω αν έχω καλέσει σωστά αλλά έχω βρει ένα μικρό αγοράκι το οποίο μάλλον έχει χαθεί», αυτά ήταν τα λόγια ενός πολίτη ο οποίος κάλεσε στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000» με σκοπό να βοηθήσει το παιδί που βρισκόταν μαζί του.

Όντως, ο συγκεκριμένος άνθρωπος εντόπισε τον μικρό να περιφέρεται μόνος του, στη γειτονιά που είχε το κατάστημά του. Αμέσως μιλήσαμε με το παιδί το οποίο ήταν αρκετά φοβισμένο και κλαίγοντας μας είπε ότι χάθηκε έξω από το πολυκατάστημα που βρισκόταν μαζί με τους γονείς του. Ρωτήσαμε το παιδί αν γνωρίζει το τηλέφωνο των γονιών του και τη διεύθυνση του σπιτιού του, ωστόσο  ήταν τόσο σοκαρισμένο που δεν ήταν σε θέση να μας δώσει οποιαδήποτε απάντηση πέρα από ότι τον λένε Βασίλη Λ. Ζητήσαμε λοιπόν από τον άνθρωπο, που όπως φάνηκε ήταν πολύ πρόθυμος να βοηθήσει, να κρατήσει τον μικρό Βασίλη στο κατάστημά του μέχρι να έρθουμε σε επικοινωνία με την Άμεση Δράση.

Στη συνέχεια, αφού έγιναν επικοινωνίες, αστυνομικοί έφθασαν άμεσα στο σημείο, ενώ εμείς παράλληλα μιλούσαμε και καθησυχάζαμε το παιδί. Οι άνθρωποι της Άμεσης Δράσης βοήθησαν στη μεταφορά του στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα όπου βρεθήκαμε κι εμείς κοντά στο παιδί. Μετά από λίγο φάνηκαν δυο τρομαγμένες φιγούρες να μπαίνουν βιαστικά στο αστυνομικό τμήμα και να τρέχουν προς την πλευρά του μικρού μας φίλου. Οι γονείς ανακουφισμένοι, ευχαρίστησαν όλους όσους «αγκάλιασαν» το παιδί τους και κυρίως τον πολίτη που φρόντισε να μην μείνει ο Βασίλης έξω, ούτε μία στιγμή.

Σκεφτείτε λοιπόν αν δείτε κάποιο παιδί να περιπλανιέται μόνο του στο δρόμο μήπως είναι η στιγμή να καλέσετε, γιατί για άλλη μια φορά η ευαισθητοποίηση ενός από εσάς βοήθησε τον μικρό μας να βρει το δρόμο για το σπίτι του!

Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000», λειτουργεί όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και είναι στελεχωμένη από Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους, οι οποίοι είναι έτοιμοι να παρέμβουν και να σταθούν πλάι σε κάθε παιδί, οποιαδήποτε στιγμή αυτό κριθεί σκόπιμο.

 

Μικρές, απλές αλλά τόσο χρήσιμες συμβουλές για γονείς και δασκάλους:

·        Εάν ετοιμάζεστε για μια οικογενειακή βόλτα στο κοντινό πολυκατάστημα, στο πλησιέστερο πάρκο ή ξεκινάτε μόλις για εκείνη την εκδρομή ή το ταξίδι που τόσο καιρό οργανώνατε, σιγουρευτείτε ότι έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα για την ασφάλεια των παιδιών σε πολυσύχναστα μέρη και δημόσιους χώρους.

·        Μην απομακρυνθείτε πολύ. Μην απομακρυνθείτε από το σημείο που σας είδε για τελευταία φορά. Προσπαθήστε να κινηθείτε σε πολύ μικρή ακτίνα από το σημείο που ήσασταν και μείνετε όσο πιο ψύχραιμοι μπορείτε. Αφήστε τους άλλους να ψάξουν πιο μακριά.

·        Μάθετε στο παιδί από ποιόν πρέπει να ζητάει βοήθεια. Συζητήστε μαζί του, χωρίς όμως να το τρομάξετε και εξηγήστε του ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να χαθεί έστω και για λίγο από κοντά σας. Έπειτα, υποδείξτε του ποιοι είναι οι άνθρωποι που μπορεί να εμπιστευτεί και να ζητήσει βοήθεια σε περίπτωση που δεν σας βρίσκει. Στο σούπερ μάρκετ δείξτε του τις κυρίες στα ταμεία και όχι κάποιον πελάτη. Στα πολυκαταστήματα τους κυρίους που φοράνε στολή και βρίσκονται συνήθως στην είσοδο (security). Αν χαθούν μέσα σε κάποιο από τα καταστήματα, πάλι θα πρέπει να αναζητήσουν την κυρία στο ταμείο (όπως ακριβώς στο σούπερ μάρκετ). Αν δεν μπορούν να βρουν κάποιον από τους παραπάνω, θα πρέπει να ζητήσουν βοήθεια από μια μαμά με παιδί σε καροτσάκι ή τουλάχιστον με μικρά παιδιά. Το καροτσάκι βοηθά τα μικρότερα παιδιά να ξεχωρίσουν τις μαμάδες.

·        Φροντίστε το παιδί να γνωρίζει ή ακόμη καλύτερα, να έχει μαζί του το τηλέφωνό σας. Καλό είναι στα λίγο μεγαλύτερα παιδιά να μάθουμε το τηλέφωνο μας.  Δυστυχώς όμως σε μια στιγμή πανικού το πιθανότερο είναι να το ξεχάσουν. Το ‘βραχιολάκι της βοήθειας Call Mom’ είναι η πιο απλή, εύκολη, προσιτή αλλά και όμορφη λύση. Θα το βρείτε στο www.callmom.eu

·        Μάθετε στο παιδί τι ΔΕΝ πρέπει να κάνει σε περίπτωση που χαθεί. Εξηγήστε του ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπει σε αυτοκίνητο ξένου ανθρώπου που του υπόσχεται ότι θα το πάει στη μαμά του. Η μαμά θα ενημερωθεί και θα έρθει εκείνη στο σημείο όπου βρίσκεται το παιδί.

·        Ντύστε το παιδί σας με έντονα χρώματα. Προτιμήστε το κίτρινο χρώμα, γιατί το μάτι μας μπορεί να εντοπίσει το συγκεκριμένο χρώμα με την περιφερειακή όραση. Τα σχολικά λεωφορεία έχουν αυτό το χρώμα πιθανόν για τον ίδιο λόγο.

·        ‘Έχετε πάντα μια πρόσφατη φωτογραφία του παιδιού μαζί σας. Αν χρειαστεί να το αναζητήσετε, θα μπορείτε να δείξετε άμεσα τη φωτογραφία. Έτσι, δεν θα χαθεί πολύτιμος χρόνος με περιγραφές εκείνη την στιγμή που και το δευτερόλεπτο είναι σημαντικό.

·        Μην δημιουργείτε φόβο στα παιδιά για τους αστυνομικούς. Η φράση «κάτσε ήσυχος γιατί θα έρθει η αστυνομία να σε πάρει» ή παρόμοιες, δυστυχώς ακούγονται συχνά. Τι θα γίνει αν το παιδί σας την ώρα που έχει χαθεί δει τον αστυνομικό που το ψάχνει και αντί να τρέξει κοντά του, κρυφτεί από αυτόν γιατί νομίζει ότι έχει κάνει κάτι κακό και ήρθε να τον πάρει;

·        Και όταν τελικά το παιδί βρεθεί και πάλι στην αγκαλιά σας, μην το μαλώσετε. Θυμηθείτε ότι το μόνο που ήθελε, ήταν να εξερευνήσει, να παίξει, να διασκεδάσει. Αγκαλιάστε το, πάρτε το από το χέρι και πηγαίνετε μαζί να δείτε τι ήταν αυτό που του τράβηξε την προσοχή και το έκανε να φύγει μακριά από εσάς.

Βρες το εδώ

Η αναδημοσίευση και κάθε κοινοποίηση των συμβουλών θα ήταν μεγάλη μας χαρά. Σας παρακαλούμε απλώς να συνοδεύεται με τον σύνδεσμο της πηγής https://callmom.gr/blog/pws-leitourgei

 

Ευχαριστούμε πολύ για την έμπνευση και τις πληροφορίες την Ελληνική Αστυνομία και τους εκπαιδευτικούς του παιδικού σταθμού ‘Ο θησαυρός της γνώσης’